Saját magam építsek vagy vásároljak egy kész, brand szervert!?

Kb. 10 évvel ezelőtt még azt mondtam, hogy a saját magunknak épített szerver jobb, mert legalább alkatrészt tudunk hozzá szerezni. Ez az állás pontom mára megváltozott, főként annak is köszönhetően, hogy a piacot elárasztotta egy csomó pofátlanul olcsó és minőségi használt brand szerver és a hozzá tartozó alkatrészek hada. 
Egy középkategóriás használt szervert kb. 100eFt-ból már meg lehet venni és ennyiből még egy tisztességes otthon épített PC sem jön ki. Ráadásul nem elhanyagolható tényező, hogy ezekben a szerverekben sokkal strapabíróbbak az alkatrészek, pl.: redundáns tápegység, ECC memória, hot-swap HDD és menedzsment port (iLO és társai).

Milyen márkájú szervert vásároljak?

Az első és legfontosabb, hogy lehetőleg egy féle márkát, max. 2 félét. Az a legnagyobb hiba, ha valakinek több szervere van és ahány szerver annyi márka. Elárulom, hogy mindegyikkel van probléma, de nem mindegy, hogy eggyel vagy kettővel vagy 5 félével küzd az ember. Mi a HP és a DELL márkák mellett tettük le a voksunkat. Ennek elég egyszerű oka van: európában ebből van a legtöbb - így az alkatrész ellátás jobb - és ezáltal ezek olcsóbbak is. Sokan szeretik a Supermicro-t és még ha az USÁban lennénk akkor jó is lenne, de túl problémás és költséges az, hogy eljusson hozzánk.

 

 


Leave a Comment